Головний диригент Рівненського облмуздрамтеатру - Народний артист України! (ВІДЕО)
01.12.17
Головний диригент Рівненського облмуздрамтеатру - Народний артист України! (ВІДЕО)
1 грудня 2017 року Указом Президента України №398/2017 "Про відзначення державними нагородами України з нагоди 26-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року" головному диригенту нашого театру Крету Зіновію Миколайовичу присвоєно почесне звання "Народний артист "України". Колектив театру вітає Зіновія Миколайовича та зичить йому нових творчих здобутків! Ми пишаємося вами!

Усе своє життя Зіновій Крет присвятив служінню у Рівненському облмуздрамтеатрі. З 1981 року він артист та інспектор оркестру, з 1990 року – завідуючий музичною частиною, згодом – головний диригент театру.


РТБ, Іван Марчук, Валерій Мартинюк

Наділений ідеальним музичним слухом та прекрасним відчуттям музики Крет З.М. здійснив вдале музичне оформлення ряду вистав театрального репертуару. Більшість з них увійшли до золотого фонду українського театру. Серед них: «За дев'ятим порогом» О.Коломійця, «Ніч перед Різдвом» М. Гоголя, «Не судилось» М.Старицького, «Наталка Полтавка» І. Котляревського, «Ханума» П. Цагарелі, «Моя прекрасна леді» Ф. Лоу, «Дами і гусари» П.Соліна, «За двома зайцями» М.Старицького, «А Рим палав коханням» Т. Плавта та багато інших. Зіновій Миколайович є автором та диригентом музичних постановок «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Наталка-Полтавка» М. Лисенка, музика В.Соловйова-Сєдого, «Пошились у дурні» М.Кропивницького, «Сватання на Гончарівці» Г.Квітки-Основ’яненка, «Сорочинський ярмарок» М. Гоголя, «Моя дружина брехуха» Ю.Рибчинського, В. Ільїна, В.Лукашова, «Та не однаково мені…» за творами Т.Шевченка.  Крет З.М. написав музику до вистав «Снігова королева» Є Шварца, «Канотьє» М. Коляди, «Кін IV» Г. Горіна, «Мартин Боруля» І.Карпенка-Карого. Окрім того він є автором вистави-концерту за творами популярних українських композиторів «Намалюй мені ніч», постановки «Оперета!.. Оперета!.. Оперета!..», до якої увійшли шлягери з популярних оперет, а також Міжнародного музичного проекту «Музика без кордонів» у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі. 

У грудні 2015 року завдяки високому професіоналізму, наполегливості та музичній обдарованості Крета З.М. у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі відбулась прем’єра рок-опери «Біла ворона» Ю. Рибчинського, Г. Татарченка. Вперше, за понад два десятиліття з дня написання її, показ супроводжувався живим звучанням оркестру з використанням інструментовки для естрадно-симфонічного оркестру авторства Крета З.М. Він очолив та провів постановку усієї музичної частини вистави: розучування оркестрових та вокальних партій, запис фонограм, налагодження та контролювання роботи звукорежисерів та звукооператорів. Високий рівень музичної складової рок-опери був відзначений автором музики «Білої ворони» Геннадієм Татарченком, присутнім на прем’єрі вистави. 

 

Привітання Зіновія Миколайовича з отриманням звання після вистави "Біла ворона" 10 грудня 2017 року

 

Крет З.М. є автором численних наукових статей та навчальних посібників. У 2011 р. побачив світ музично-репертуарний посібник «Музика у театрі», до якого увійшли оркестровані автором твори вітчизняної та зарубіжної класики, а також популярної музики, які якнайкраще відповідають складу і можливостям сучасних театральних та філармонічних колективів

Зіновій Миколайович - доцент Рівненського державного інституту мистецтв РДГУ.

переглядів: 1962

Коментарі

03.12.2017 17:40 Марян. пише:
Вітаємо...пишаємось земляком,так тримати.


Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку