Гастролі Житомир-Рівне-Житомир
16.05.12
Гастролі Житомир-Рівне-Житомир
15 травня стіни Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру гостили колег з Житомира. На розсуд глядачів колектив Житомирського обласного академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги представив казку «Мауглі» та найочікуванішу прем'єру цього театрального сезону - феєричну історію кохання «Король-олень» К. Гоцці. 17 травня Рівненський театр показав житомирянам "Сватання на Гончарівці".

Режисер вистави «Король-олень» Петро Авраменко,  перебуваючи у Рівному, зізнався, що беручись за постановку, не уявляв, якою вона буде. Знав лише одне - це має бути яскраво. Зрештою, він вирішив покласти в основу роботи закони комедії дель арте.  Коме́дія ма́сок (італ. commedia dell'arte — професійна комедія), саме так ще називають цей різновид італійського імпровізованого народного театру, зародився у період епохи Відродження, успадкував традиції римської доби.

Довідка. Одним з головних принципів комедії дель арте була імпровізаційність. В основі твору лежав сценарій (лібретто), що мав лише стислу сюжетну схему. Протягом сценічної дії такі сценарії розширювалися завдяки імпровізаційним обробкам виконавців. Витоки її — у фарсі й карнавалі. Іншою ознакою комедії дель арте були постійні персо­нажі («маски»), що втілювали різні соціально-психологічні типи. Ці «маски», успадковані від карнавалу, поділялися на три групи: сатиричні маски панів, маски слуг — дзанні та маски закоханих (ці ролі виконували актори без масок).



Петро Аварменко розповів, що постановка у такому жанрі вимагала від акторів не малих зусиль, адже не кожен день доводиться грати комедію дель арте.  Блазнювати,  як те передбачає комедія масок, але не перегравати, вдалось не усім. Найточніше поцілили грою у жанр актори  Андрій Доманський, виконавець ролі Тартальї та Ярослав Медведєв -  Трюфальдіно. Аплодували рівняни і знайомим з попередніх гастролей  Сергію Рогову, Марині Іваненко, Денису Кокорєву, Вікторії Карпінський.

Якщо говорити в цілому про виставу, то вона музична і незвичайна, насичена танцями і пластичними номерами.  Яскрава і вражаюча сценографія, різноманіття спецефектів та  використання сучасних технічних засобів додали постановці масштабності. За словами директора Житомирського облмуздрамтеатру, Наталії Ростової, вистава «Король-олень» найдорожча з усіх раніше поставлених на сцені її театру.


Що ж до сюжету, то його суть лаконічно втиснута в афішу вистави. «Король-олень» –  це «метаморфози кохання». Казкова розповідь з магічними перетвореннями про кохання, вірність, та зло …, яке зрештою буде переможене добром та Любов’ю.
За доброю традицією 17 травня Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр у відповідь привіз у Житомир прем'єру цього сезону – перлину української класичної драматургії, музичну комедію "Сватання на Гончарівці".  Це одна з найкасовіших вистав, що за півтора місяці життя на сцені Рівненського театру пройшла понад два десятки разів з повними аншлагами.

Житомиряни аплодували стоячи рівненським акторам (+ФОТО)
Рівненське "Сватання" у Житомирі - повний... аншлаг
! (+ФОТО, ВІДЕО)

переглядів: 4672

Коментарі

16.05.2012 19:08 Лора пише:
Відвідала вчорашню виставу. Неоднозначні емоції... Спочатку було нудно, але потім з кожною хвилиною це дійство захоплювало. Можна сказати - вражена. Це щось із новенького: і світло, і музика. Все на позитиві. Рекомендую.
21.05.2012 09:41 нана пише:
театр юного глядача, а не казка для дорослих.Постановка- на рівні.
21.05.2012 13:22 Житомир пише:
http://reporter.zt.ua/news/7121-zhitomiryani-aploduvali-stoyachi-rivnenskim-aktoram-fotoreportazh
22.05.2012 11:48 Марина Кузьменко пише:
http://reporter.zt.ua/news/7163-zhitomirskiy-teatr-podaruvav-rivnomu-kazku


Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку