У Рівненському облмуздрамтеатрі презентували збірку п’єс
15.04.14
У Рівненському облмуздрамтеатрі презентували збірку п’єс
10 квітня у Рівне привезли антологію польської драматургії “Сповідь після зламу”. Про новоспечену книгу розповідали перекладачі п'єс Олександр Ірванець та Олександр Бойченко, а також редактор видавництва "Темпора" Лесь Белей. Третій перекладач Андрій Бондар у Рівне не приїхав.

На початку присутніх у залі повітав господар, директор-художній керівник Рівненського облмуздрамтеатру Володимир Петрів,. Він зазначив, що був би радий, якби на малій сцені постійно вирувало життя йшли вистави і відбувались різноманітні мистецькі заходи. 

Саму ж презентацію розпочав Олександр Бойченко, перекладач 4-х п’єс, вміщених  у книзі. Він підкреслив дивну тенденцію: поляки дуже часто пишуть про Голокост, висвітлюючи себе, як ацію, не з найкращої сторони. При цьому драматурги нерідко використовують іронію. Також він зазначив, що деякі з перекладених творів ґрунтуються на реальних подіях. Олександр Ірванець виступив як перекладач двох п'єс, до однієї із яких йому довелося перекладати вірші, що на його думку, йому вдалось зробити досить непогано. Підскарбій “Бу-Ба-Бу” навіть дещо українізував віршовані тексти.
Після короткого представлення та огляду книжки, Олександр Бойченко разом із запрошеною з залу глядачкою Юлею прочитали частину п’єси “Пісочниця”.

Глядацька зала час від часу відповідала щирим сміхом на артистичність перекладача та гумористичні моменти із самого твору.
— Не можу не відзначити Бойченкової шикарної харизми та гарного акторського шарму, — говорить Олександра Яковлева, студентка. — На відміну від більшості п'єс, які пишуться сучасними польськими авторами про Холокост і війну, за словами наших шановних презентуючих, «Пісочниця» - твір веселий, ілюструє складні людські стосунки через призму дитячого світу. Загалом я дуже тішуся з того, що потрапила сьогодні на презентацію.
Олександр Бойченко також прочитав свої  два найновіші есеї. За словами автора, один — про Андрія Любку, інший — “майже ліричний”.

Олександр Ірванець, користуючись нагодою  проанонсував прем’єру довгоочікуваного фільму “Поводир” режисера Олеся Саніна та вихід своєї нової збірки вибраного під назвою “Санітарочка Рая” у видавництві “А-ба-ба-га-ла-ма-га” до Форуму видавців. Тож поет обіцяв приїхати до Рівного знову. Захід відбувся за ініціативи видавництва “Темпора” та організації “Література.РВ”.

переглядів: 2363

Коментарі



Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку