21.06.23
У драмтеатрі Рівного запровадять аудіоопис вистав для людей з порушеннями зору.
У Рівненському музично-драматичному театрі з початку липня 2023 року запровадять аудіоопис вистав для слабозорих та незрячих відвідувачів. 12 місць будуть обладнані спеціальною технікою, звідки будуть лунати коментарі того, що відбувається на сцені. Наразі в театрі навчають персонал, як правильно супроводжувати незрячих на шляху до глядацької зали.

У драмтеатрі Рівного відбувся семінар для працівників, який організували в рамках проєкту, що передбачає запровадження аудіоопису вистав.

"Аудіоопис у сценічному мистецтві — опис того, що відбувається на сцені. Це рухи акторів, їхня міміка, жести, декорації, костюми, кольори, якісь інженерно-технічні рішення. Тобто все те, що незряча або слабозора людина не може побачити своїми очима", — зауважив керівник проєкту Любомир Покотило.


У драмтеатрі Рівного запровадять аудіоопис вистав для людей з порушеннями зоруКерівник проєкту запровадження аудіоопису вистав Любомир Покотило. Фото: Суспільне Рівне

Першими виставами з аудіоописом будуть "Мартин Боруля" та "Вечеря з диваком".

"Будуть описані всі вистави. Це тільки перший етап. Я сподіваюся, що ми будемо це робити стабільно і завше, що нові вистави теж потраплятимуть у цей список. Є спеціальне обладнання, яке ми завдяки Українському культурному фонду дістанемо. Це спільний проєкт. Таких театрів в Україні буде три — у Рівному, Вінниці і Хмельницькому, де буде змога обладнати такі місця. Буде до 12 місць, де слабозорі або незрячі зможуть повноцінно дивитися виставу", — пояснив директор театру Володимир Петрів.

У драмтеатрі Рівного запровадять аудіоопис вистав для людей з порушеннями зору
Директор драмтеатру Володимир Петрів. Фото: Суспільне Рівне

 

Наразі у театрі навчають персонал, як правильно супроводжувати незрячих на шляху до глядацької зали.

"Дуже важко потрапити від вхідної групи до глядацької зали. Саме тому дуже важливо, щоб персонал був навчений працювати, взаємодіяти та комунікувати з людьми різних категорій, у тому числі з людьми з порушеннями зору", — зауважив експерт з питань інклюзивного середовища Євгеній Свєт.

 

 

переглядів: 2063

Коментарі



Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку