Рівненський облмуздрамтеатр  долучився до
30.03.17
Рівненський облмуздрамтеатр долучився до "Староволинських вечорниць" (ФОТО, ВІДЕО)
28 березня у рамках XV ювілейного сезону Першої у Рівному модної події FASHION TIME відбувся показ колекції автентичного українського одягу. Вбрання зразка XIX - початку XX століття представили відомі рівнянки. Поміж іншими у ролі моделей виступили і рівненські театралки. Вони не лише демонстрували одяг, а й збагатили захід виконанням народних пісень, віршів та монологів з вистав.

Презентувати відтворений  український автентичний одяг організатори події запросили  актрис Рівненського облмуздрамтеатру Наталію Боярську, Вікторію Клєщенко-Пилипчук, Юлію Крет, Ніну Ніколаєву та Оксану Муріну.

"Я пишаюсь тим, що я украінка. Вважаю Украіну багатою землею з яскравим фолькльорним колоритом, та щирими, талановитими людьми. Моя родина походить з західніших українських земель, тому це була прекрасна нагода дізнатися більше про дух і колоритність жінок регіону, у якому живу і працюю зараз", - поділилась враженнями Юлія Крет.

Ніна Ніколаєва: "Це перший мій досвід у ролі моделі. Але я погодилась одразу, тому, що люблю брати участь у творчих, неординарних проектах, а цей саме такий. Окрім того, демонструвати український автентичний одяг ще цікавіше".

Вікторія Клєщенко-Пилипчук: "Ще раз переконалася наскільки глибока і багатогранна наша культура. І водночас, як мало знаємо про неї, як багато нам ще треба досліджувати, берегти і примножувати."

Фото з сайту http://golosno.com.ua

Автор колекції "Відроджене втрачене" - дослідник з Радивилівщини голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині», засновник майстерні «Легенди Волині» Володимир Дзьобак так написав про подію на своїй сторінці у Facebook:

"Ми представили 25 реконструйованих костюмів стародавнього одягу Великої Волині. Це перший серйозний підсумок нашої семирічної роботи. Кожен костюм – унікальний у своєму роді. Бо практично кожен з них – то результат багаторічної копіткої роботи. Часто-густо – це виснажливі пошуки окремих елементів строю по різних куточках районів історичної Волині. Щоб скомпонувати повні костюми і довершені образи, за ці роки нам довелося побувати у десятках музеїв, приватних колекціонерів, в окремих людей – власників певного артефакту.

...А теплоту і вишуканість нашому дійству забезпечили талановиті та чарівні моделі, які вжилися в образи давніх волинянок і змогли донести до глядачів усю неперевершеність одягу рідної Волині."

Не оминув увагою подію і директор Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига. Ось цитата з його життєпису у тій же соцмережі: "Колекцію одягу, відтворену до найменших дрібниць з оригінальних зразків минулих століть, демонстрували рівненські акторки і співачки, дружини гравців НК «Верес» та організаторки події, чий типаж найбільше відповідає уявленням про волинську жінку тих часі. Велика вдячність Оксані Ігас, Володимиру Дзьобаку та усім причетним до організації та проведення цього дивовижного дійства."

Гості змогли не тільки побачити зразки старовинного українського одягу та прикрас, що були поширені на території Великої Волині, дізнатись особливості кожного комплекту, але й навчитися пов'язувати намітку - жіночий головний убір, дізналися тонкощі ткацького ремесла, скуштувати автентичних українських страв - запашну староволинську потравку, яка колись була улюбленою стравою волинян,  "мандрики" та поліський вермут.  Окрім того глядачі насолодились грою на лірі від відомого етномузиканта Андрія Ляшука, співом відомого гурту "Дуліби", Наталії Боярської, Марії Злати.

У виконанні артисток нашого театру прозвучала українська лірична поезія, автентичні пісні, а також уривок з вистави "Та не однаково мені..." за Т. Шевченком (реж. В. Петрів).

 


Зоряна Жильчук, Назар Забейда, Ритм ТБ

 

Заспівали для гостей і акторки Рівненського облмуздрамтеатру Жанна Бичковська та Оксана Островська.

 

Олена Демчук, Артем Лаговський, "Рівне 1" 

Колекцію "Відроджене втрачене" демонструватимуть ще раз. Побачити її пощастить тим, хто завітає на головний захід у рамках  Першої у Рівному модної події FASHION TIME до Залу камерної та органної музики 31 березня 2017 року.

Пропонуємо також переглянути фото з події нашого улюбленого фотографа Олександра Майструка, розміщенні під публікацією.

Фотогалерея

переглядів: 3638

Коментарі



Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку